Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по вътрешна сигурност отхвърли ветото на президента върху Закона за МВР

Снимка: БГНЕС

Депутатите от парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев, наложено на Закона за МВР. 

11 от депутатите във вътрешната комисия гласуваха „за“ отхвърляне  ветото на президента Росен Плевнелиев, а 8 - „против“. Очаквано за отхвърляне на ветото гласуваха депутатите от БСП, ДПС и „Атака“. На излизане от Комисията министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев съобщи, че е доволен от взетото решение, тъй като според него този закон дава сигурност на служителите в МВР, както и урежда някои неща в МВР, за да не се случва това, което е било в МВР до преди няколко години.

В този момент е изключително важно ние да успеем да стабилизираме системата и процесите да вървят нормално. Аз мисля, че всяко следващо мнозинство, ако се загледа внимателно в текстовете на Закона, ще намери много рационални неща. Аз също мисля и вярвам, че няма да се стигне дотам, че следващото мнозинство да тръгне да прекроява закона. С този закон се постигат няколко много важни неща. МВР няма  да има никаква възможност да бъде превърнато в такава степен в машина за репресии

В отговор на въпроса дали той ще бъде следващият служебен премиер, вътрешният министър каза, че в такива моменти постоянно се раждат подобни спекулации.

Йовчев уточни, че ще работи до последно с министър-председателя Пламен Орешарски, а другата седмица МВР ще даде пресконференция, на която ще отчете свършеното до момента.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!