Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Орешарски: Големият резерв за българската икономика е енергийната ефективност

Снимка: БТА

Подобряването на параметрите на енергийната ефективност е приоритет за страната ни, тъй като  това е показател, по който  изоставаме, заяви премиерът Пламен Орешарски след среща с европейският комисар за действия в областта на климата  Кони Хедегор.

Целите на Европейския съюз за намаляване на вредното въздействие, което води до промяна на климата, трябва да са балансирани с целите на икономическото развитие и да не допринасят за влошаване на конкурентноспособността на икономиката на страните от Евросъюза, според премиера Пламен Орешарски:

Запазвам известен скептицизъм по отношение на крайните цели. Считаме, че те могат да не бъдат толкова амбициозни, но ще продължим активно да участваме в дебатите. Големият резерв, особено за българската икономика, е енергийната ефективност.

Еврокомисарят за действия в областта на климата Кони Хедегор заяви, че европейската комисия се опитва да съчетае амбициозните цели, във връзка с изменението на климата, с повишаване на ефективността в енергетиката, подобряване на конкурентноспособността на страните от Европейския съюз:

Всеки ден Европейският съюз изпраща по един милиард евро в други страни, за да се разплаща за изкопаеми горива. Всеки ден плащаме по 300 милиона евро на Русия за получените изкопаеми горива. Не е ли по-важно да подобрим енергийната ефективност, за да може да инвестираме тези средства в Европа, не да излизат навън.

По-високите цели на Европейската комисия предвиждат до 2030-та година парниковите емисии да са с 40 процента по-ниски спрямо нивата им от 1990-та.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!