Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов с оставка след решение в парламента

Янаки Стоилов
Снимка: БГНЕС

Янаки Стоилов подаде оставка като заместник-председател на Парламентарната група на Коалиция за България. Той остава член на групата. 
Стоилов направи изявление от парламентарната трибуна минути преди ДПС да предложи в дневния ред на парламента да бъде включено предлаганото от ГЕРБ изменение в Наказателния кодекс, свързано с т.нар. "Възродителен процес".
Депутатът посочи, че точката за персонални промени в кабинета е трябвало да бъде отложена, но това негово предложение не е било подкрепено на заседанието на Парламентарната група на Коалиция за България:
От страна на Движението за права и свободи беше подкрепено включването на точка в дневния ред, която смятам, че нарушава отношенията на лоялност между две партии, които подкрепят едно и също правителство. Този въпрос беше обсъждан вчера между ръководствата на двете парламентарни групи. 
Политическият знак и политическият факт е достатъчно ясен. Този факт за мен прави трудна подкрепата в един и същи вот, когато групата на Коалиция за България и БСП заедно с групата на Движението за права и свободи трябва да даде отново подкрепа на правителството. Подавам моята оставка като заместник-председател на парламентарната група. Аз оставам лоялен член на парламентарната група на Коалиция за България, ако има работа в следващите седмици, която този парламент трябва да продължи да върши.
Депутатът от ДПС Янко Янков заяви, че подкрепата на Движението за права и свободи за промени в Наказателния кодекс, които премахват давността върху престъпленията на комунистическия режим, няма да доведе до драматично нарушаване на отношенията между ДПС и БСП. Според него, въпросът за тези престъпления е фундаментален за ДПС и неговия електорат:
Това е въпрос, който внимателно се наблюдава от нашите структури, от нашите хора в чужбина и това всъщност, което би могло да се случи в тази промяна е повече морален въпрос, отколкото правен инструмент, който да има някакви сериозни наказателни последици, но това не означава някаква драматична развръзка между нас и БСП.
Промените в Наказателния кодекс бяха внесени от ГЕРБ в началото на февруари за трети път. Предишните два пъти те бяха отхвърляни. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!