Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

476 са жертвите на трафик на хора у нас за миналата година

Снимка: БГНЕС

476 са жертвите на трафик на хора у нас за 2013-та година, съобщи пред "Хоризонт" секретарят на Комисията за борба с това престъпление Гергана Алексова. От Комисията отчитат намаление на подобни случаи в сравнение с предходната година. 

Има и случаи, в които хора, станали жертва на трафик не искат да съдействат на властите. Така те не попадат в официалните статистики. У нас официалната статистика се води от Върховната касационна прокуратура и в нея влизат само случаите, по които има образувани досъдебни производства или заведени дела.
От Националната комисия за борба с трафика на хора смятат, че преместването на звеното, занимаващо се с противодействието на този вид престъпления от бившата ГДБОП в ДАНС е дало положителни резултати, обяснява Алексова:
Малко след преместването на звеното в ДАНС беше осъществена една от най-големите операции в борбата с трафика на хора на територията на Европа, така наречената операция "Хасково", съвместно с властите в Австрия. При тази операция бяха идентифицирани над 100 жертви и над 50 трафиканти.
Девет от заловените при операция "Хасково", с участието на ДАНС, вече са с присъди.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!