Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Работниците да могат да искат несъстоятелност на предприятие, което не плаща заплати

Снимка: БГНЕС

КНСБ настоява работниците да имат право да поискат несъстоятелност на предприятието, когато работодателят не изплаща заплати. Лишаване от свобода до една година за работодателите, които не плащат заплатите на работниците и глоба от 1000 до 3000 лева, искат от КНСБ. От синдиката настояват при производство по несъстоятелност на предприятията първо да се покриват задълженията към работниците. Трябва да се въведе механизъм заплатите да не се влияят от обстоятелства, които не зависят от работника, 80% да е гарантираното постоянно възнаграждение, допълни вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков:

Ако е висок делът на гъвкавото възнаграждение, тогава възнаграждението на работника в голяма степен е рисково от външни фактори, примерно, ако предприятието няма оборотни средства за закупуване на суровини и материали. По какъв начин работникът ще си изпълни нормата? Примерно, доставчикът от друга страна е забавил доставката на суровини и материали, проблемът е същият -- върху работника.

КНСБ отхвърли идеята на бизнеса да се запазят вече договорените минимални доходи за осигуряване за различните професии и през 2015-та година. Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе категоричен, че ще водят преговори с работодателите:

Ние не виждаме никаква причина да се съгласяваме на каквото и да било различно поведение от договаряне. Тоест ние смятаме, че трябва да седнем на масата и там да уточним колко, какво и що. За някои категории персонал може и да е 0, за някои обаче очевидно няма да бъде 0, защото вече имаме 12%, отдолу, увеличение.

КНСБ настоява още да се възстанови добавката за стаж и прослужено време на държавните служители, а също да им се позволи да имат право на ефективна стачка, тъй като в момента са въведени законодателни ограничения.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!