Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Липса на кворум провали заседанието на Надзорния съвет на НЗОК

Представителят на КТ "Подкрепа" в Надзорния съвет на НЗОК напусна заседанието

| обновено на 10.07.14 в 13:03
Снимка: Капитал


Заседанието на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса се провали заради липса на кворум. Както обяви предварително, представителят на синдиката "Подкрепа" напусна заседанието, тъй като проблемът с актуализацията, според него, се политизира. Надзорът на касата трябваше да обсъди конкретни мерки за финансова стабилизация на здравноосигурителната система, поискани от Министерството на здравеопазването.

Пакетът е необходим на Министерството, за да изготви мотиви и финансова обосновка за актуализация на Закона за бюджета на Здравната каса за 2014-а година. На заседанието на правителството в сряда министър д-р Таня Андреева каза, че е необходимо Касата да посочи ясно, по какви причини е направен преразходът и по кои пера. Министерствата на финансите и на здравеопазването работят по финансовата обосновка на отчета на Касата за първото полугодие и за възможните източници на финансиране на дефицита й.

Представителят на КТ "Подкрепа" в Надзорния съвет на Здравната каса Тома Томов обви по-рано, че ще напусне свиканото днес заседание. Тъй като част от представителите на Надзорния съвет са в чужбина, заседанието се провали. Томов изрази изненада от исканата от министър Андреева финансова обосновка за актуализация на бюджета и посочи, че още на 23  юни е предоставен анализ от 130 страници и резюме към него:

Ангажимент на надзора на касата като институцията са изпълнени. Тя е спазила алгоритъма и модела, който следва да се реализира, за да се поиска актуализация. От тук нататък, честно казано, отговорността си е на изпълнителната власт. Чух изказването на доктор Пенков, че ситуацията била почти еквивалентна, но за съжаление трябва да го поправя, защото миналата година преразходът беше почти същият, но тогава имаше в резерва на Касата над 200, а в момента има около сто. Ако в момента не се направи актуализация, от следващия месец до края на годината грубо казано за болнична помощ ще могат да се отделят около сто милиона месечно при положение, че средно изработено е около 140 и няколко.

Томов допълни, че ситуацията кара хората да постъпват в болница сега и веднага, за да си направят изследвания и процедури преди парите да свършат и така допълнително се вдигат разходите. Ако се приеме да има лимити на болниците, ще се наруши принципът, че парите следват пациента, каза още той.

В лична позиция Константин Тренчев остро осъди поведението на ДПС и БСП и смята, че двете политически сили трябва да понесат отговорност за ситуацията в Здравната каса:

ГЕРБ каза: "Добре ще влезем заради тази актуализация въпреки нашите различия с другите". БСП и ДПС казват: "Да, прави сте, ще подкрепим една  актуализация". Правителство, контролирано от ДПС и БСП, неслучайно казвам, първо ДПС, защото това е безспорен факт из един път започва да се суети и да казва: "Не, не няма да стане, ние не можем", което за мен е един абсолютен цирк, защото това правителство изпълни какви ли не идиотщини, които му бяха налагани от ДПС и БСП и сега из един път се прави на независимо. Няма как да го повярвам!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!