Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 хиляди работни места трябва да се осигурят с въвеждането на дуалната система за обучение

Снимка: БГНЕС

120-150 хиляди нови работни места трябва да осигури бизнеса след въвеждането на дуалната система за обучение на ученици от професионалните училища.

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в Закона за професионалното образование и обучение.

Учениците от 11-ти и 12-ти клас от професионалните училища ще могат да се обучават чрез работа и стаж във фирмите. Според заместник - председателя на Българската стопанска камара Димитър Бранков на учениците трябва да се заплаща възнаграждение по-ниско от минималната заплата:

Държавата трябва да играе много по-активна роля, включително и с допълнително финансиране през новия програмен период за обучение на наставници, за осигуряване на съответните работни места, с частично финансиране на този разход за работодателя. 

Асоциацията на индустриалния капитал не одобрява изискването за въвеждане на собствена материална база за Центровете за професионално обучение. Те са и против задължителното подновяване на лиценза на центровете на всеки пет години. КНСБ също има възражения - вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков

Не приемаме да се сключва трудов договор с обучаемия, тъй като според нас сключването на такъв вид договори ще обезсмисли философията на дуалното обучение и ще изкриви усилията на обучаемия в по-друга посока.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!