Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи акцията по събарянето на незаконните постройки в Стара Загора

Снимка: Венелина Попова

Приключи двудневната акция за събарянето на незаконни къщи в ромския квартал „Лозенец“ в Стара Загора. Всичките 55 определени за премахване сгради бяха разрушени. Предстои разчистването на руините. А след това в дългосрочен план е залесяването на мястото, което се намира в границите на парк "Борова гора".
В ход е подготовката на проект за канализация и водоснабдяване на „Лозенец“. За финансирането му общината ще кандидатства пред Европейския съвет в следващия програмен период. Това ще превърне сегашното гето в нормален квартал и ще елиминира всякаква опасност за града при поройни дъждове. 

За разлика от вчера, когато започна акцията по събарянето на незаконните постройки, днес ромите на площадките бяха малко и повечето бързаха да извадят от руините строителни материали, които биха могли да използват повторно. И отново коментираха, че през последните 15 години са били лъгани от различни партии и кметове, че къщите им ще бъдат узаконени, ако гласуват за тях.

На среща днес в общината между заместник-кмета Йордан Николов и потърпевши роми са били обсъдени трите възможности, които местната власт предлага на останалите без домове хора - да закупят терен за строителство, или отстъпено право на строеж, или да кандидатстват за настаняване в общинско жилище.

Единствената ромка, подала молба да наеме оборотен апартамент, се е отказала от възможността, която й дава статута на социално слаба, с аргумента, че жилището е изпочупено.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Орхан Тахир: Събарянето на постройки в Стара Загора противоречи на Конвенцията за правата на човека

Събарянето на къщите в старозагорския квартал "Лозенец" противоречи на Европейската конвенция за правата на човека, каза в предаването "Хоризонт до обед" Орхан Тахир от Гражданската организация "Гражданско общество в действие". През 2012-а..

публикувано на 22.07.14 в 10:45

Продължава събарянето на незаконни постройки в Стара Загора

Започна вторият ден на акцията по събаряне на незаконни постройки в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора. Полицията и жандармерията са на място, за да охраняват обществения ред, но напрежение няма. Кметът на града не очаква ескалиране на..

обновено на 22.07.14 в 09:58