Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи за оставката: Демонтажът на олигархията в България започна

Снимка: БТА

С радостни възгласи и скандирания беше посрещната новината за оставката на правителството от протестиращите на площад "Независимост".

Малко след 18 часа хората на площад "Независимост" в София научиха новината за оттеглянето на правителството. Коментари на протестиращите:

Даде оставката! Току-що министър-председателят Орешарски вече е бивш министър-председател. Подал си е оставката. Всички хора да чуят и да разберат. Подал си е оставката. Оставкааааа!

Не мога да повярвам! Действия в последните 13 месеца!

Невероятно, но факт. Разбира се, това е само началото и в никакъв случай не е акт на добра воля. Явно е по принуда и дано да е за добро.

Това е един дългоочакван момент. Лошото е, че закъсня.

Коментирам го по някакъв начин като последен опит на едно трагично, смешно управление. Все пак да поднесе някакво извинение, за това, което извършиха преди една година, в "нощта на белия автобус". Това извинение не се приема, но поне е началото. Демонтажът на олигархията в България започна.

Пред Президентството беше изсипана и цяла торба с орехи, върху която протестиращите започнаха да танцуват. Те отвориха и няколко бутилки с шампанско. Имаше и кратко напрежение, след като част от тях се опитаха да издърпат загражденията пред Министерския съвет, но бяха спрени от полицията. Протестът, който се провежда тази вечер всъщност беше посветен на годишнината от стълкновенията с полицията, след като тогава беше направен опит блокирани народни представители да бъдат извадени от парламента с бял автобус. Но отбелязването на тази годишнина се превърна в хепънинг по повод подадената оставка от правителството на Пламен Орешарски.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!