Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Набират „внучета назаем” за безплатен живот на село

За втора поредна година възрастни хора от селата се събират с деца от градовете в рамките на проекта „Приеми ме на село“. Той дава шанс на гражданчета да влязат в ролята на „внуци на заем“ и да се докоснат до магията на селския бит. Това освежава ежедневието на възрастните хора от село, които стават „баби и дядовци под наем“. Идеята на проекта е да покаже на децата българското село с неговите традиции, обаятелност и чар, които носи простичкия живот, който водят хората там. Заедно с това те се научават на земеделска работа и усвояват някои вековни занаяти.

Тази година „приемни села“ са Новаковци, Зая, Стоевци, Байкал, Гумощник. Целта е в инициативата да се включат още много села, възрастни хора и деца. Общата стойност на проекта е 7 300 лева, а финансовата подкрепа от страна на Общината е в размер на 5 680 лева.

Съвместният живот на село започва през септември, уточни Елена Влаева от Община Габрово. Ако искате да разберете как можете да станете част от проекта, можете да посетите сайта на общината.

Чуйте повече в репортажа на Мариана Гомилева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!