Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждански и военнопатриотични организации почетоха паметта и героизма на воините на цар Самуил

Снимка: БГНЕС
По повод годишнината от битката при Беласица (известна като битката при Ключ) представители на Гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер", Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите и други граждански и военнопатриотични организации почетоха паметта и героизма на воините на цар Самуил. Те положиха венци и цветя на паметника на Незнайния воин, а след това и пред скулптурната група на ослепените воини, която се намира срещу него.

Граждани от Благоевград са инициирали подписка с искането градът им да бъде преименуван на Самуиловград. Подписката е изпратена до президента Росен Плевнелиев.

На днешната дата се навършват 1000 години от битката, при която войските на император Василий Втори побеждават армията на цар Самуил. Българите са нападнати в тил от отряда на Никифор Ксифий и губят битката. Цар Самуил успява да се спаси, но във византийски плен попадат 15 000 български воини. За да сломи българската съпротива, василевсът заповядва пленените български войници да бъдат ослепени като на всеки сто остава един полусляп, за да ги води. Когато вижда злодеянието, цар Самуил получава удар и скоро умира.

Чуйте репортажа на Ивайло Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!