Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва изграждането на регионално депо за отпадъци край Стара Загора

Снимка: Венелина Попова

Край старозагорското село Ракитница започна проект за изграждането на Регионално съоръжение за третиране на битови отпадъци. След направената първа копка обаче, проектът ще спре до обновяване на финансирането му. Министърът на околната среда в оставка Станислав Анастасов обясни, че очаква от 1-ви август да бъдат възстановени между 70 и 100 хиляди лева от Оперативната програма "Околна среда", с които ще се извършат плащания на общините, които изпълняват проекти по тази програма.

Изграждането на регионалното депо закъсня драматично с близо пет години заради делата, които водеха хората от село Ракитница срещу проекта. 52 милиона лева ще струва съоръжението, 42 милиона от тях са от Оперативната програма "Околна среда". Кметът Живко Тодоров и министърът в оставка Станислав Анастасов подкрепиха проекта, който нарекоха "част от ресурсноефективната икономика".

Гражданите няма от какво да се притесняват. Ние многократно сме правили срещи с тях и сме им обяснили, че технологията, която се използва по време на самото строителство, и самата технология после на третиране на отпадъците не е по никакъв начин опасна за тях. С изграждането на това комплексно съоръжение вече ще спрем да говорим за отпадъците като боклук, както сме свикнали досега, а ще започнем да ги приравняваме на ресурси, каза кметът Тодоров.

Жители на село Ракитница бяха спрени от полицията и протестираха на стотина метра от бъдещата площадка с плакати, носени от деца. Инженер Генчо Иванов - председател на Инициативния комитет каза:

 На туй отгоре ще правят водосвет. Това е върхът на нахалството. Вместо да направят опело, селото го погребват живо по този начин.

10 милиона лева за извършени дейности по водния проект има да получава община Стара Загора от Оперативната програма "Околна среда".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!