Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Държавният дълг ще набъбне със 7,8 милиарда лева до края на годината след като кабинетът гласува на първо четене актуализирания бюджет, внесен от кабинета в оставка. Срещу промените се обяви единствено БСП, пише Труд.

С оставката на председателя на парламента Михаил Миков може да се попречи на влизането в сила на актуализацията на бюджета. Този вариант лансираха червени юристи, след като БСП изрично отказа да подкрепи ревизията на държавните пари, посочва по темата 24 часа. 

Данъчните, митническите и престъпленията във финансово-кредитната система са основните прояви на организираните банди у нас. Институциите не успяват да предложат ефективна съпротива на тази престъпност, като причината за безпомощността им са постоянните законодателни и кадрови промени, отбелязва вестник Сега като цитира отчет на МВР за първите шест месеца на 2014-а година.

Пълна блокада на София готвят превозвачите в петък. Всички изходи на столицата към Черно и Бяло море, Калотина, Карлово и Лом ще бъдат затворени от тирове. Протестът е заради заповед на Агенция "Пътна инфраструктура", която наложи нови ограничения за движението на тежки камиони в петък и неделя, съобщава  Стандарт.

МВР пусна в действие екшън план заради бума на катастрофи с десетки загинали от последните дни. Близо 130 полицаи на мотоциклети, въоръжени с радари ще дебнат наглите шофьори. Катаджиите ще патрулират по най-натоварените двупосочни пътища, информира вестник Преса.

23 са пътищата у нас, които взимат най-много жертви при катастрофи. Освен обичайно натоварените артерии в класацията влизат участъци от второкласни, третокласни и общински пътища, пише Телеграф.

Деца от бедни или рискови семейства ще имат персоналната бавачка, която ще им помага и ще се грижи за тях срещу заплата по европейски проект. Медиаторите ще работят и със семействата на децата и ще играят нещо като ролята на посредници между родители и учители, съобщава Монитор.

По-строг контрол ще бъде упражняван спрямо директори, които за да запазят делегираните си бюджети, водят като бройка отпаднали ученици или такива, които не посещават редовно училище. Затова в образователното министерство обмислят създаването на европейски регистър, чрез който да може да се проследява движението на учениците, пише  Дума.

Конституционният съд ще отмени въведената от началото на годината от парламента такса от 20% върху приходите от слънчевите и вятърните централи. В тази посока е проектът за решение на съдията докладчик по делото Димитър Токушев и на мнозинството съдии, посочва Капитал Дейли.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!