Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десислава Попова, автор на рубриката "Начин на живот"

Защо да бъдем вегетарианци?

Вегетарианството не е просто мода-това е начин на живот. Добре е човек да избере подходящ за него момент, в който да направи промяна със живота си. Не всеки е готов да стане вегетарианец. С времето вегетарианството печели много привърженици, но все още се водят много спорове дали е здравословно. Често срещано мнение сред вегетарианците е, че се чувстват по-добре откакто са взели това решение.

Вегетарианството не е прищявка на модерния човек, а всъщност е било популярно още в Древна Индия и Древна Гърция. Интересен факт е, че думата вегетарианство произхожда не от английската дума vegetables (зеленчуци), а от латинските думи vegetus и vegetare в смисъл на “съживявам”. Първоначалният смисъл на думата загатва, че вегетарианството, е начина за постигане на оптимално психическо и физическо здраве. Много от великите привърженици на вегетарианството също са на мнение, че то е нещо повече от изключване на месото от дневното меню. Ето и някой от тях: Буда, Питагор,  Леонардо Да Винчи, Толстой, Махатма Ганди, Алберт Айнщайн.

Снимка

Най-любопитното изключение сред протестантската общност са адвентистите. Те са най-известната вегетарианска християнска общност, която вече повече от едно столетие поддържа и практикува вегетариански режим на хранене. Адвентистите категорично препоръчват вегетарианството като елемент от здравословния начин на живот, в съответствие с Христовото благовестие и със смисъла на конкретни текстове от Библията.

Според последни проучвания, вегетарианството намаля драстично риска от сърдечно-съдови болести, остеопороза, артрит, диабет, умора, рак, забавяне на имунната система, както и редица хранителни отравяния.  Американският учен Майкъл Ройзен казва, че вегетариaнска диета може да увеличи продължителността на живота със средно 13 години.

В много случай месото, което приемаме , съдържа различни химикали и препарати (включително силни антибиотици) стимулиращи растежа на животното, които в последствие ние приемаме.

Заблуда е да се смята, че растенията не съдържат достатъчно количество белтъчини за човека. Най-новите научни факти сочат, че в доста растения се съдържат белтъчини, които в някои случаи са дориповече отколкото в месото. И нещо повече - растителните белтъци са по-лесно усвоими и много по-здравословни, защото човешкото тяло е приспособено да ги абсорбира по-ефикасно.

Важно е да се отбележи, че вегетарианството само по себе си не означава здравословно хранене. И като вегетарианец можете да се храните неправилно. Необходимо е да си набавяте висококачествена и разнообразна храна, за да се храните пълноценно. Както с всички нови промени в живота на човек така и преминаването към вегетариански начин на живот трябва да става постъпателно. Необходимо е новобранецът да си набави достатъчно информация за плюсовете и минусите, които ще последват от промяната.

Снимка

Над 10% от населението на планетата са вегетарианци. 10 000 000 американци - 4% от населението на САЩ, не консумират друга храна, освен растителни продукти.

 Европейският рекорд по брой на вегетарианците е на Великобритания, където от 60 000 000 души 3 500 000 не ядат месо (5,83%).

 В Индия вегетарианците са над 80%  от населението на страната.

 В България вегетарианството не е широко разпространено ,може бизащото хората не са достатъчно запознати с идеята и не са готови да осъществят такава промяна. Но въпреки това човек трябва да е готов да погледне отвъд рамките на познатото и да разшири коридора на мисленето си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ирина Климова "Загадъчните музи"

Здравейте! Казвам се Ирина Климова и днес ще ви представя   рубриката „Загадъчните музи“.  Ще   се опитаме да разгадаем коя е загадъчната муза, вдъхновила Иван Крамской да нарисува един от най-тайнствените портрети в световната живопис – „Неизвестна“. Картината е представена   на изложба в Петербург през 1883 г.. Приета е..

публикувано на 22.08.14 в 14:31

"Ходещо" изкуство - татуировките

Здравейте! Казвам се Катерина Йотовска и ще ви представя рубриката ""Ходещо" изкуство" с най-колоритния представител, завладял сърцето и душата на хората от векове насам, а именно татуировките.  В различните държави по света съществуват различни разбирания за този вид изкуство, както и разнообразни форми и стилове в  татуирането. За някои народи..

публикувано на 15.08.14 в 14:11

Тихомир Бортоласов в рубриката “Извън мейнстрийма”

Здравейте, аз съм Тони. В рубриката “Извън мейнстрийма” днес ще ви представя соловия артист Leo Bellew с проекта му Stage 1. Нат е музикант на 30 г, който живее в Аделаида, Австралия. Лично аз го открих, когато слушах Meat Puppets в youtube и в предложенията отстрани имаше музикално видео, в което Нат прави кавър-версия на тяхна песен..

публикувано на 12.08.14 в 14:56

Десислава Карайлева, автор на рубриката "Радио блендер"

Здравейте ,уважаеми слушатели! Казвам се Десислава Карайлева и днес ще ви представя рубриката „Радио блендер“. Ще ви дам няколко съвета къде да отидете на почивка,какви освежаващи напитки можете да си приготвите сами и как да си прекарате свежо лятото. Да започнем с най-важното през летния сезон-напитките. Първата и най-лесна за приготвяне напитка..

публикувано на 08.08.14 в 15:44

Йорданка Шпиталова, автор на рубриката "България отвътре"

Здравейте! Казвам се Йорданка Шпиталова и днес ще ви представя рубриката „ България отвътре”. Всеки от нас е посещавал множество забележителности в страната и се е възхищавал, но колко от нас знаят историята на тези забележителности? Днес съм избрала да ви представя един от най-забележителните български манастири, а именно Гложенският..

публикувано на 08.08.14 в 15:27