Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

В голяма част от страната дървата за огрев се продават на рекордно ниски цени това лято, пише ПРЕСА. Според търговците, причината е, че миналата зима беше много мека и част от твърдото гориво е останало по къщите. Освен това, още не е започнал износът за Гърция.  
Нова схема търси платени гласове за идващите парламентарни избори, съобщава в друга статия ПРЕСА. Търговци на вот набират безработни с обяви в интернет, като обещават, че ще им платят, ако гласуват с правилната бюлетина.  Жена, останала без работа, вече е подала сигнал за това в столичната полиция, обяснява изданието.
От близо 700 къщи в град Мизия, около 150 ще са годни за живеене, отбелязва  МОНИТОР, като цитира кмета. По думите му, до сряда ще се знае точният брой на домовете, които трябва да бъдат съборени или укрепени. 
Цар Самуил скара Благоевград. Над 7 хиляди души във Фейсбук подкрепиха идеята на писателя от Карлово Кирил Милчев градът да се прекръсти на Самуиловград, информира СТАНДАРТ. Инициативен комитет, с подкрепата на сдружение "Азбукари", дори е изпратил петиция до президента Росен Плевнелиев. Хората в града обаче са настръхнали. Според председателя на общинския съвет Радослав Тасков, никой няма да подкрепи идеята. По думите му, става дума за желание на няколко души, които търсят своите три минути слава.
Повече от половината от родените бебета у нас миналата година са плод на извънбрачна връзка. Да родят, без да имат сключен брак, решават най-вече жителите на големите градове. Очаквано, София е рекордьор по брой на такива бебета, отбелязва ТЕЛЕГРАФ, като цитира данни на националната статистика. 
Голямата тема на МОНИТОР е посветена на обновяването на Женския пазар в София. Според вестника, той ще отвори на 1 септември, като в обновената част няма да се продават зеленчуци. Това ще става само в старата част. Вестникът посочва, че сергиите с гащи и вехтории са отстъпили място на павилиони в кокетни къщички, в които се предлагат млечни продукти и месо на български производители. В една от сградите ще има занаятчийски магазини, пункт за плащане на битови сметки, химическо чистене и зоомагазин.
Държавата успява да договори над 21 милиона лева на ден за търгове. Сумата е близка до тази през предкризисната 2009 година, когато се харчеха по повече от 25  милиона лева дневно, пише ТРУД, като цитира Агенцията за обществени поръчки. Според вестника, най-много пари се дават за големи доставки, следвани от големите строителни поръчки. 
Общините ще бъдат лишени от 6 милиона лева от публичната инвестиционна програма "Растеж и развитие  на регионите", създадена от правителството на Пламен Орешарски за финансиране на инфраструктурни проекти. Връщането на парите е предвидено в постановление на служебното правителство за промени в условията на фонда, публикувано за обществено обсъждане, посочва  24 ЧАСА.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!