Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

31 стада в Разградска област са засегнати от "син език"

31 стада в Разградска област са засегнати от болестта "син език". Официално потвърдените огнища на опасното за преживните животни заразно заболяване са три, но се чакат резултатите от изследванията на проби от още осем селища, съобщи директорът на Областната агенция по безопасност на храните д-р Ибрахим Яхов:
Официално потвърдени са само три огнища. Имаме в общо осем населени места взети проби и изпратени, чакащи за резултати от лабораторията. Всички животновъди са предупредени. Имаме телефон, на който по всяко време на денонощието се приемат обаждания и наставленията, които се дават след това. Всички животни, които са отпаднали, са предадени на екарисажа. Засега имаме отпаднали 39 животни. Броят на засегнатите стада е 31 броя, в които има 4 130 животни. Всички огнища, където сме взели проби, са дезинсекцирани - помещенията около тях, водопоите.
По решение на Областната епизоотична комисия, за да се ограничи разпространението на болестта, в засегнатите селища ще бъдат устроени пунктове за съхранение на умрелите животни до транспортирането им в екарисаж.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!