Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият състав на френското правителство вече е ясен

Манюел Валс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Франция беше обявен съставът на новото правителство на Манюел Валс след внезапната оставка на кабинета, подадена в понеделник. Оставката беше поискана от президента Франсоа Оланд след възникналата тежка криза заради критиките на част от министрите. 

Три значителни промени са направени във френското правителство, чиито нов състав научихме снощи. Младият бивш банкер Еманюел Макрон е новият министър на икономиката на мястото на Арно Монтбург, който беше отстранен заради несъгласието си с политиката на рестрикции, водена от президента Франсоа Оланд. Впечатляват още две силни промоции: за младата Наджа Вало-Белкасем, която оглавява министерството на образованието, и за Фльор Пелерен, която заменя Орели Филипети като министър на културата.

Останалият състав на френския кабинет е почти непроменен. Лоран Фабиюс запазва ключовия пост на външен министър, а Сеголен Роаял на министър на енергетиката.

Разчистен от опонентите на президентската политика, новият кабинет на Манюел Валс трябва да бъде "съвместим с поетия курс", както настоя президентът Оланд вчера, искайки оставката на правителството. Според първите реакции изборът на министър на икономиката е провокация за по-ляво настроеното крило на управляващите социалисти. Промените в кабинета няма да разрешат "кризата на режима", твърди дясната опозиция, сред която се надигнаха гласове за разпускане на Националното събрание и дори оставка на президента. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!