Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

печат преглед чужбина
Снимка: -1.00000000000000

Изявлението на американския президент Барак Обама, че Вашингтон все още подготвя стратегията си за борба с "Ислямска държава" в Сирия, попари надеждите за незабавни удари срещу джихадистите, пише  "Файненшъл таймс". Според  "Вашингтон пост" вариантите на Пентагона включват както военни, така и политически и икономически аспекти. Много от потенциалните съюзници обаче казват, че все още не са наясно какво мисли да прави Обама, а някои изразяват нетърпение от бавенето на администрацията. 
Неотдавна представителите на американската администрация започнаха да описват групировката по апокалиптичен и почти истеричен начин. Въпреки това те отказват да подкрепят военни действия срещу групировката, несъответствие, което предизвиква объркване във Вашингтон и в чужбина, отбелязва "Гардиън". 
Действията на "Ислямска държава" парадоксално дават надежда и на сирийския режим, отбелязва "Уолстрийт джърнъл". Според вестника стратегията му се базира на надеждата, че Западът и регионалните сили ще бъдат толкова ужасени от действията на джихадистите, че ще спрат да подкрепят усилията на бунтовниците срещу  Башар Асад. 
Турските вестници пишат, че днес трябва да бъде обявен съставът на новия кабинет в Анкара. Според "Миллиет", главният интерес в момента е насочен към въпроса кой ще бъде новият външен министър. Най-спряганото име за поста на дипломат номер едно в Турция е името на министъра за Европейския съюз Мевлют Чавушоглу. Възможно е за външен министър да бъде назначен и началникът на разузнаването Хакан Фидан, но се смята, че заради събитията в региона не е много удачно той да напусне поста в разузнаването.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!