Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сепаратистите в Донбас подкрепиха призива на Путин за хуманитарен коридор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин призова опълченците в Донбас да осигурят хуманитарен коридор за обкръжените украински военни, а властите в Киев да започнат преговори за решаване на кризата в Югоизточна Украйна. 

Лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република в Украйна Александър Захарченко заяви, че сепаратистите поддържат инициативата на руския президент:

С цялото ни уважение към Владимир Путин, президент на страната, която много ни помага най-вече морално, ние сме готови да предоставим на украинските военни хуманитарни коридори. Условието е те да предадат тежкото въоръжение и боеприпасите, за да не могат в бъдеще те да бъдат използвани против нас.
За първи път в официален документ на Кремъл се споменава понятието Новорусия - именно така сепаратистите от двете самопровъзгласили се народни републики в Югоизточна Украйна сами наричат териториите на Донецка и Луганска област, които се стремят към независимост. Като посочва, че опълченците са постигнали сериозни военни успехи, Владимир Путин ги призовава да отворят хуманитарен коридор за попадналите в обкръжение украински военни, за да бъдат избегнати безсмислени жертви и да могат те да се завърнат при своите семейства. По този повод руският президент посочва, че много украински военни участват в боевете не по своя воля, а изпълнявайки заповеди.

На свой ред Русия ще бъде готова да окаже на населението на Донбас хуманитарна помощ, посочва руският президент. Путин отново се обръща с призив към украинските власти незабавно да прекратят бойните действия, да седнат на масата за преговори с представителите на Донбас и да решат натрупалите се проблеми изключително по мирен път. 

Въпреки очакванията Владимир Путин да коментира обвиненията на украинския президент Петро Порошенко, че руските войски са нахлули в Украйна, той не споменава и дума по този повод в обръщението. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Обама обвини Русия за усложнената обстановка в Украйна

Американският президент Барак Обама обвини Русия за усложняването на ситуацията в Украйна.  Обама не определи настъпването на руските части в украинска територия като "инвазия“ и вместо това говори за дълготрайно нахлуване. Русия умишлено и..

публикувано на 29.08.14 в 07:03