Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жасмина Щалдер: От България продължават да изтичат таланти

В Двореца край Балчик се провежда първият по рода си "Мюзик кампус" за млади таланти. Именити музиканти от 7 държави ще изнесат концерти в рамките на седмица и ще водят майсторски класове.

Фестивалът е под патронажа на швейцарската асоциация "Култура край границата". Председателката на асоциацията Жасмина Щалдер разяснява идеята на фестивала:

Нашата идея е да изградим платформа за срещи и развитие на млади български таланти. Имаме 35 участници, като 30 от тях са от България и 5-ма са от чужбина. Преподаваме цигулка, виола, виолончело, флейта и камерни и духови инструменти.

Според Жасмина Щалдер от България продължават да изтичат таланти, които в чужбина не успяват да си намерят подходяща работа и пропиляват таланта си:

В сферата на музиката отчасти вина, ако можем така да кажем, имат и преподавателите в България, които насърчават своите ученици към една изключително соло кариера и търсене на тяхното място в чужбина. И до ден днешен много се натъжавам, когато тези млади хора не могат да си намерят мястото и мисля, че си заслужава да ги запазим тук в България. Поне да се опитаме.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!