Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добричките общини "на тъмно" за проучването за нефт и газ в блок "Вранино"

Добричките общини не са информирани предварително за даденото разрешение от Министерството на околната среда и водите за проучване на нефт и газ в блок "Вранино". 

Кметът на Шабла Райна Бърдарева призна, че вече са я питали по телефона как ще реагират местните жители, ако започнат проучванията:

И ако опасността е точно толкова голяма, колкото се описва в пресата, мисля, че това е проблем на цяла България. 

Кметът на Каварна Цонко Цонев предупреди, че ще има съпротива, ако продължава да се действа "на тъмно", но засега в общината нямат никаква информация:

Молим най-учтиво, като се вземат такива важни решения  да се уведомяват и местните власти, местните общности. Да се правят едни обсъждания. Иначе ще имат проблеми. До момента аз не съм реагирал, защото нищо не е започнало, но ние ще сме първите, които ще реагираме, защото, ако е опасно проучването, ще има много твърда реакция - да го знаят. Тогава може да стане така, че да нямат достъп до там, ако предварително всичко не е обяснено и не е изчистено. Това е становището на нашата администрация. Надявам се, така реагират и колегите в Шабла, ГенералТошево и Балчик. Това са четири български общини, мнението на които трябва да се вземе. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!