Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Остава бедственото положение в старозагорските общини Опан, Раднево и Гълъбово

| обновено на 07.09.14 в 17:49
Наводени в Петрово
Снимка: Венелина Попова



Бедственото положение в старозагорските общини Опан, Раднево и Гълъбово не е отменено. На територията на областта няма язовири със скъсани стени. Това заяви за „Хоризонт“ комисар Стоян Колев. Днес специалисти от ВиК са инспектирали язовира край гълъбовското село Априлово и са категорични, че той е поел повече вода, отколкото е изпусната през леко компрометираната му стена. 
Всички язовири на територията на областта са под контрол, твърди комисар Колев. Той отхвърли информацията, че скъсани стени на язовирите край селата Борово и Козаревец са предизвикали наводнението в Странско. Стените на язовирите Козаревец и Априлово пропускат вода, но много по-малко, отколкото поемат. Гара Михайлово продължава да е затворена, заради изронен чакъл под релсите и наводнени високоволтови проводници. От гара Чирпан до гара Стара Загора пътниците по линията София-Бургас се извозват с автобус, но гара Стара Загора не е затваряна. Хората от наводнените села масово купуват помпи и се справят сами със ситуацията. Едва 20 екипа на противопожарната служба работят в целия регион.

По данни на областния кризисен щаб от водната стихия са пострадали 21 населени места. В областта няма хора без подслон, храна и вода, заяви за „Хоризонт“ зам.областния управител Теодора Иванова.

Според институциите ситуацията в Старозагорска област се нормализира. Под това трябва да се разбира, че водата се оттича и това ще продължи още поне три дни. Иначе стотици къщи в засегнатите от бедствието села са залети от тиня и кал, а реките влачат трупове на удавени животни. Двайсетте екипа на противопожарната служба не могат да стигнат до повечето домакинства, затова хората сами организират отводняването на дворовете и къщите си. От утре започват оценки на щетите на засегнатата инфраструктура, а екипи на социално подпомагане тръгват на оглед на пострадалите домакинства. На този етап без ток е само гълъбовското село Априлово.

Екипи на ВиК работят по аварии на три помпени станции, за да се възстанови водоподаването в няколко селища. Питейна вода за жителите им осигурява армията. Проби за микробиологичен анализ на водата са взети от всички наводнени селища. Няма затворени пътища в областта, три екипа на пожарната работят за отводняването на ж.-п. гара Михайлово.

Днес жители на старозагорското село Михайлово излязоха на протест с искане за спешен ремонт на пътя до село Ловец, изронен от тежките камиони по време на строителството на новата ж.п. отсечка Михайлово-Калояновец.
В Старозагорска област и тази нощ преваляваше на много места. Дежурният от Областното управление „Пожарна безопасност и защита на населението” заяви за „Хоризонт”, че след проверка на състоянието на водните обекти и реките в региона, ще започнат отводнителни дейности в засегнатите от бедствието селища.

От снощи всички пътища от републиканската пътна мрежа са отворени, в това число и наводненият вчера път за Димитровград, участък от който е и връзката на Стара Загора с магистрала Тракия.

Кореспондентът ни Венелина Попова припомня, че вчера беше обявено бедствено положение в трите южни общини - Опан, Раднево и Гълъбово. Първи посрещнаха водната стихия и пострадаха над 10 села от старозагорска община. В най-критичните райони на бедствието хората бяха евакуирани, затворени бяха пътища, пострада пътна инфрастуктура, рухнаха къщи в гълъбовското село Априлово.

В спасителните дейности в късния следобед се включиха военните, арендатори на земи предоставиха високопроходима техника, а на повечето места хората се справяха със собствени сили. Не съвпада информацията от различните източници за състоянието на язовирната инфраструктура в областта. Без ток вчера за часове наред останаха селища в Гълъбовска община, което попречи на хората да започнат да изпомпват водата от дворовете и къщите си. От Районната здравна инспекция са издали предписание до кметовете за осигуряване на питейна вода, от Втора механизирана бригада вчера са изпратили 18 водоноски в засегнатите селища. В Раднево отложиха тържествата за празника на града.

Днес започват оценките на щетите в пострадалите общини. Според кмета на община Стара Загора Живко Тодоров те са големи.

В село Козаревец има отнесен мост, голяма част от асфалтовата настилка в третокласната и четвъртокласната пътна мрежа е отнесена. Има пострадала ж.п. инфраструктура в района на гара Михайлово. Най-сериозни са щетите за населението в село Еленино.

В община Раднево водната стихия е нанесла най-сериозни поражения в село Коларово и радневския квартал „Гипсово“.

Кметът на Гълъбово Николай Тонев е решил да приложи крути мерки спрямо арендаторите на язовири:

Най-вероятно след тези проблеми ще започна премахването на всички язовири, които създават проблеми. Те не се поддържат в годините, така или иначе идва един момент, в който създават проблеми и аз мога да посъветвам колегите си да помислят по този въпрос.

За „Хоризонт“ кметът на Гълъбово Николай Тонев съобщи след оглед на язовира край Априлово, че стената му е издържала, само защото приливната вълна го е заляла напълно празен, в противен случай едва ли щеше да издържи. Всички язовири на територията на областта са под контрол, така поне твърдят от кризисния щаб.

Тонев заяви, че на заседание на Кризисния щаб в областната управа е споделил предложението си и кметовете са го приели. Вицепремиерът Йордан Христосков посети снощи засегнатите старозагорски общини и обеща съдействие пред комисията по бедствия и аварии към МС за отпускане на помощи на пострадалите.
Хората в старозагорските села Бъдеще и Петрово сами започнаха отводнителните дейности след пороите. Репортерска проверка в двете села показа, че вчера единствено служител на ВиК, който е жител на селото, е помогнал с техника, за да бъде почистен канала, тъй като всички къщи там са кирпичени.

В село Петрово директорката та Дома за деца с умствена изостаналост Нели Баджакова не е осигурила достъп на нашия кореспондент до дома,  но твърдяла, че вътре всичко е организирано много добре и вчера веднага са дошли екипи на противопожарна охрана и защита на населението. Директорката очаква и тази сутрин екипи на пожарната, за да могат да започнат отводнителни дейности на приземните етажи и да видят има ли възможност да включат електрозахранването, тъй като трафопостът, който снабдява дома с електроенергия е под вода. В дома живеят 25 деца.

Жителите на град Петрово заявиха, че помощта от 360 лева, която очакват от държавата, няма да им стигне дори да покрият разходите за помпите.

Какво още казаха жителите на село Петрово пред корескпондента ни Венелина Попова чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!