Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините в Гълъбово и Раднево ще подкрепят финансово пострадалите семейства

| обновено на 08.09.14 в 17:24
Снимка: БГНЕС

Остава в сила бедственото положение в две общини на Старозагорска област - Опан и Раднево. В Гълъбово то бе отменено тази сутрин със заповед на кмета. Над 200 са наводнените къщи и частни имоти в трите общини. 

Местните власти в Гълъбово и Раднево са решили да подкрепят пострадалите семейства финансово, извън 365-те лева, които те трябва да получат от държавата като помощ. Временно настанените четирима души в гълъбовската болница днес ще се преместят при роднини. Тези в Раднево остават в едно от празните отделения на болницата. Осигурени са с храна, вода, дрехи и завивки.

Девет къщи са напълно разрушени или с компрометирана конструкция и невъзможни за обитаване след наводнението в старозагорските общини, съобщи за „Хоризонт“ комисар Стоян Колев от „Противопожарна служба и защита на населението“. Той обаче очаква в следващите дни да рухнат още къщи, особено градените с кирпич.  Над 200 са пострадалите от водната стихия домакинства в областта.

Комисар Колев очаква до края на седмицата да има пълна яснота за пострадалите и щетите. Кметовете на засегнатите общини трябва да предоставят информация затова колко души са останали без къщи и колко от тях нямат друго жилище. Тези хора ще бъдат настанени най-вероятно във фургони, които трябва да бъдат електрифицирани и водоснабдени, за да са обитаеми при зимни условия. Засега пострадалите без покрив, сред които има и деца, са настанени в общински болници, църкви и училища, все още в кризисния щаб не знаят точния им брой, но твърдят, че всички са осигурени с храна, вода, дрехи и завивки.  

Всички автомобилни и ж.п. пътища в региона са проходими, няма села без ток, само в няколко още не е напълно възстановено водоподаването. С решение на общинския съвет в Гълъбово ще бъде взривена стената на язовира край село Априлово и така на практика той ще бъде унищожен.

След посещението в събота в региона на вицепремиера Йордан Христосков,от Агенцията по труда са дали съгласие регистрираните безработни в засегнатите от бедствието селища да бъдат наети временно в ликвидирането на последствията от наводнението. Безработните с регистрация в Бюрото по труда от пострадалите села ще бъдат временно наети за премахване на последиците от наводнението. Всички автомобилни и ж.п. пътища в региона са проходими, няма села без ток, само в няколко още не е напълно възстановено водоподаването. 

На хората, които са изгубили в нощта на бедствието своите лични карти, ще им бъдат издадени нови безплатно, съобщи за „Хоризонт“ кметът на общината Юлиян Илчев.

След микробиологичен анализ на взетите проби от водата, от Районната здравна инспекция ще се произнесат дали е годна за пиене. Общопрактикуващите лекари имат указания да следят за чревни инфекции. От днес БЧК започва кампания за събирането на дезинфектанти и почистващи препарати. 

От днес започнаха огледите и оценките на щетите по инфраструктурата и на пострадалите домакинства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!