Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЧК ще осигури бутилирана вода за жителите на селата Малко Кадиево и Коларово

Българският Червен кръст ще осигури бутилирана вода за жителите на старозагоркото село Малко Кадиево и за радневското село Коларово. На двете места водата е негодна за употреба заради открити ешерихия коли и колиформи - съобщи за „Хоризонт“ заместник областният управител на Стара Загора Теодора Иванова. Днес беше отменено бедственото положение в Опан, но в Раднево то още е в сила.

В нито една от наводнените общини все още няма остойностяване на щетите по пътната и техническата инфраструктура и на пострадалите домакинства. В Раднево на сесия на Общинския съвет утре ще бъде гласувано предложението на кмета за отпускане на 30 хиляди лева помощ на собствениците на наводнени къщи и стопански постройки. Помощ от общинския бюджет ще получат и потърпевшите от пороя в Гълъбово. Там очакват средства от Комисията по бедствия и аварии към МС за почистване на коритото на река Сазлия. В следващите дни започва доизграждането на последните 60 метра от дигата край реката.

В община Опан наводнените къщи са над 50. Проблематично ще бъде осигуряването на фургони за 30-те роми от село Ястребово, защото рухналите им къщи са незаконни. Кметът ще търси решението на проблема с помощта на БЧК и на арендаторите на земи.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви за „Хоризонт“, че засегнатите от наводнението домакинства в 16-те села на общината няма да бъдат допълнително подпомагани финансово от местната власт, защото щетите в къщите им не са така драстични, както в останалите няколко общини.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!