Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози разкриха най-голямата базилика с раннохристиянски храмове

Снимка: Радио Видин

Екип от археолози под ръководството на проф. Георги Атанасов разкриха край крушарското село Абрит най-голямата базилика с раннохристиянски храмове в Добруджа и Североизточна България. Град Залдапа или Добруджанския Помпей, както е известен в хрониките, е бил и епископска резиденция и престол през 5-ти, 6 -ти и 7-ми век на ранновизантийската епоха.

При разкопките са открити колона от червен мрамор, който се е използвал в кралските дворци, четири мраморни гълъба от мястото, където се е проповядвало.

За съжаление, олтарната част е разбита и олтарът е изнесен. Археолозите намериха и 20 иманярски дълбоки рова.

Според ръководителя на разкопките проф. Георги Атанасов, Залдапа е един от големите римски градове, най-често атакуван и най-много пострадал от иманярски набези:

Ние дойдохме тук, първо, да спасим забележителния римовизантийски град Залдапа. Тук обаче е една от най-големите градски базилики. Тук е единствената във вътрешността базилика, малка с мозайка. Тази базилика има рядка по красота и финес изпълнение олтарна преграда. Това е втората олтарна преграда, която така изпълнена в християнския свят, която ми е позната.

  Амбициите на археолозите са догодина, ако се намерят пари, да стигнат и до епископската резиденция в град Залдапа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!