Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава стачката на пилотите от авиокомпанията "Ер Франс"

| обновено на 16.09.14 в 12:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Втори ден продължава стачката на пилотите на френската авиокомпания "Ер Франс". Анулиран е почти половината от трафика ѝ за деня. Пилотите са недоволни от програмата за развитие на нискотарифния филиал на компанията.

Никакъв компромис не беше постигнат на преговорите между ръководството и пилотите на "Ер Франс".

На втория ден от протеста стачкуват около 60% от пилотите на компанията. Последиците за трафика са сериозни - поне 40% от полетите за днес са отменени, въпреки че според изявлението на директора на компанията Александр дьо Жюниак ситуацията е по-спокойна от очакваното.

7000 служители на "Ер Франс" са ангажирани да обслужват все по-недоволните пътници, които са приканвани да отменят или отложат полета си срещу немалки обезщетения.

Ръководството на компанията обвини пилотите за тежките загуби, които нанася стачката - между 10 и 15 милиона евро на ден.

Синдикатите обаче остават непреклонни в протеста си срещу програмата за развитие на нискотарифния филиал -Трансавиа. Те настояват за еднакви заплати и социални условия за "Ер Франс" и филиала. Според ръководството без разрастването на нискотарифните полети "Ер Франс" ще пропадне при днешната конкуренция.

Профсъюзът на германските пилоти пък съобщи, че отменя стачката поради напредък на преговорите с "Луфтханза". Пилотите възнамеряваха да стачкуват от 9.00 до 17.00 часа на най-голямото германско летище във Франкфурт на Майн – четвъртата им стачка за три седмици във Франкфурт и Мюнхен.

Протестът им е насочен срещу плановете за нова схема за ранно пенсиониране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!