Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близнашки: България направи своя цивилизационен избор

Премиерът обеща 30 000 лева за консервацията на средновековен храм във Велико Търново

| обновено на 22.09.14 в 20:02
Снимка: БГНЕС

Във Велико Търново, където е центърът на тържествата по случай 106-годишнина от обявяването на независимостта на България, се провежда тържествена заря-проверка. В словото си служебният премиер Георги Близнашки изтъкна:

Историята на свободните народи никога не се пише от случайността, а от избора, от избора на духовния устрем за национално себедоказване, от себеуважението на една нация и самочувствието на свободния човек. Независимо от историческите превратности, България направи своя цивилизационен избор. Днес тя е пълноправен член на ЕС и на Евроатлантическия пакт. Честит празник, българи! Да живее България!

При пристигането си във Велико Търново министър-председателят разгледа новооткритата средновековна църква "Света Богородица". Храмът, разположен в подножието на крепостта "Царевец", е открит от археолога от Великотърновския музей професор Хитко Вачев, е от началото на 13-и век и е част от голям манастир. При разкопките той е открил над 400 фрагмента от стенописи и части от патронната керамична икона на Богородица. В църквата има и гробна камера, в която вероятно е бил погребан средновековен патриарх или митрополит. Премиерът се ангажира правителството да осигури 30 000 лева за консервацията на изключително ценния културен паметник.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!