Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оланд: Убийството на френския заложник е "жестоко и долно"

Джихадистите отговориха с обезглавяването на френски турист

| обновено на 24.09.14 в 21:26
Франсоа Оланд
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд нарече "жестоко и долно" убийството на френския заложник, отвлечен в Алжир от джихадисти, свързани с групировката "Ислямска държава". Оланд заяви, че ще свика специална среща по сигурността в Елисейския дворец утре, на която ще бъдат обсъдени последните развития. Той обеща да запази курса в борбата срещу ислямистите в Ирак.

Групировката Джунд ал-Халифа или "Войници на Халифата" заяви, че е екзекутирала французина, който беше отвлечен в Алжир, и публикува видеозапис в интернет.

55-годишният Ерве Гурдел беше отвлечен в неделя, докато обикалял национален парк, който преди време беше магнит за туристите, но по-късно се превърна в свърталище на ислямисти. Той беше обезглавен, след като Франция отхвърли 24-часовия ултиматум на групировката да спре въздушните удари в Ирак, част от американската кампания срещу бойците на "Ислямска държава". 

Франция ще продължи въздушните удари в Ирак докато иракската армия си възвърне контрола на териториите, превзети от групировката "Ислямска държава", заяви по-рано френският премиер Манюел Валс пред Националното събрание.

Няма да се провалим и няма да трепнем пред заплахата, шантажа и терора. Заплахата не идва от намесата ни. Националната ни сигурност е застрашена както никога не е била през последните години, подчерта премиерът, определяйки "Ислямска държава" като "сборище от убийци, за които животът няма никаква стойност", което "няма нещо общо с държавата и по никакъв начин не представя исляма".

Валс изключи изпращане на сухопътни войски или военни действия в Сирия. Депутатите посрещнаха с аплодисменти речта на премиера, но пленарната зала не беше пълна. След дебатите не бе предвиден вот.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!