Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Борбата с "Ислямска държава" продължава да е основна тема в чуждестранните издания.

Армията в Ирак връща дезертьори за борбата с "Ислямска държава", твърди в заглавие на НЮ ЙОРК ТАЙМС. Иракското военно командване започна кампания за повторно вербуване на войници и офицери, които са изоставили поделенията си. Фактическата амнистия е признанието, че армията отчаяно се нуждае от опитни хора във военно отношение, посочва изданието.

ВАШИНГТОН ПОСТ посочва, че според президента Барак Обама Съединените щати не са преценили правилно възхода на групировката. Вестникът отбелязва, че това е най-откровеното му признание, че Вашингтон е бил заварен неподготвен.

Обама заяви, че американското разузнаване е подценило ставащото в Сирия след като екстремистите в Ирак се снишиха при поражението, което бе нанесно на "Ал Кайда" там, отбелязва по темата  ГАРДИЪН.

В друга статия британският вестник обръща внимание на това, че най-големият клон на "Ал Кайда" в Сирия - "Ан Нусра",  се е помирил с "Ислямска държава". Двете групировки бяха в обтегнати отношения през по-голямата част от последната година и този нов съюз може да намали въздействието от въздушните удари, пише изданието.

Операцията на Съединените щати срещу ислямистите в Сирия може да се проточи три години, посочва  КОМЕРСАНТ като цитира сирийския министър на външните работи Уалид Муалем. Пентагонът потвърди, че в борбата срещу екстремистите може би ще трябва да бъдат положени големи усилия, дори да бъдат предприети действия на място. На този фон Дамаск за първи път се усъмни дали това, което прави коалицията, е легитимно. За жалост тя е създадена без санкция на Съвета за сигурност на ООН. Това означава, че няма международна легитимност, казва Муалем




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!