Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложби в НИМ и в Археологическия музей за 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил

Снимка: интернет

Редица събития разказват за епохата на цар Самуил и неговата личност през октомври, когато е кулминацията на отбелязването на 1000-годишнината от неговата смърт, съобщи БТА. На пресконференция председателят на Националния комитет за отбелязване на годишнината акад. Васил Гюзелев представи акцентите в програмата.

В Националния исторически музей (НИМ) от 14:00 ч. утре ще бъде открита изложбата "Българската автокефална архиепископия в Охрид 1018-1767 г.". Директорът на музея проф. Божидар Димитров разказа, че експозицията представя забележителната почти 800-годишна история на Охридската архиепископия от учредяването ѝ с Грамотите на император Василий Втори от 1018-1019 г., до закриването ѝ със султански ферман през 1767 г.

Включени са 65 оригинални предмета - икони, църковна утвар, литургически тъкани, ръкописи, печатни издания.

Друга изложба - "Цар Самуил (1014) в битка за България", разказва за основни моменти от епохата на цар Самуил - падането на Североизточна България под византийска власт, родът на Самуил, наследниците му, битката за България, базиликата Св. Ахилий. Тя ще бъде открита на 7 октомври от 18:00 ч. в Националния археологически институт с музей при БАН. Директорът на музея Людмил Вагалински посочи на пресконференцията, че епохата е пресъздадена по въздействащ начин с различни средства - мултимедия, каталог, фотоалбум и детска книжка.

Сред акцентите в годишнината е и Международна научна конференция в БАН на 6-8 октомври на тема "Европейският югоизток през втората половина на X - началото на XI век. История и култура". В нея ще се включат 65 представители, като 20 от тях са чужденци - от Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Сърбия, САЩ и др.

На 6 октомври - датата, на която преди 1000 години умира цар Самуил, ще се състои Заупокойна служба за българския цар в катедралния храм "Св. Ал. Невски", както и възпоменателна вечер с концерт със средновековна музика в Аулата на Софийския университет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!