Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Майсторът на батика от Сливен Данелина Косева открива изложба във фоайето на БНР

Майсторът на батика от Сливен Данелина Косева открива днес изложба във фоайето на Българското национално радио. Изложбата е посветена на 80-годишнината на радиото.

Абстрактните творби на Данелина Косева, изработени върху коприна, приличат на рисувани с много финес и стил многоцветни живописни платна: 

Разказвам само неща, които съм преживяла в резултат на осмислени ситуации. Стремя се да предам асоциативно усещанията и ако успея да докосна зрителя, това значи, че съм си свършила работата. Техниката е топъл батик, работи се само върху естествена коприна със специални бои за коприна. Начинът, по който аз работя, се прави с горещ восък и парафин. 

Професор Мария Попова от Нов български университет, която ще представи изложбата на Данелина Косева, я нарече уникален творец, чийто инвенции напомнят символиката на Кандински: 

В картините на Данелина има една изтънченост, един префинен вкус към цветовете в реалността, към тяхната структура и към техните съчетания. Но не съчетания на цветове, а съчетания на форми и цветове. Аз бих казала, че ако в реалността има тримерно пространство, Данелина показва в нейните картини едно многомерно пространство на нейното художествено мислене.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!