Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на хапливите филми – започва второто издание на Sofia Biting Docs

Снимка: Sofia Biting Docs
Фестивалът Sofia Biting Docs представя селекция от документални филми и се фокусира върху на пръв поглед преексплоатирани, но в действителност актуални - важни и хапливи теми за обществото - нарушаване на човешките права, дискриминация на различните, интеграцията на малцинствата, проблемите с околната среда, както и всичко от документалното кино, което показва интересни истории и хора - филми, заснети с цел да информират и да провокират, да задават въпроси, които да се дискутират.

Фестивалът ще бъде открит със селекцията от български късометражни филми Biting BulDocs, включваща „Името ми е Протест” на Атанас Куцев, който представя събитията от горещото лято на 2013-а, „Богатството на най-бедните” на Веселина Веселинова, за живота в село Горна Бела речка и обезлюдяването на Северозападна България, „Soldier” на Деси Томбушева - филм-портрет за ЛГБТ активиста Десислава Петрова - Солджъра и „Симбиоза” на Борислав Станков, показващ симбиозата между болната душа и болното тяло. „Пътят Камино и нетипичните пилигрими” е един от чуждестранните акценти в програмата. Друг акцент е филмът „На стоп до Истанбул”, в който двама белгийци на средна възраст, решават да отидат до Истанбул на автостоп за 7 дни, само защото са си резервирали самолетен билет, за да се върнат до родния Брюксел.

Второто издание на фестивала за документално кино Sofia Biting Docs ще се проведе от 2 до 9 октомври в Дома на киното, Евро синема, Чешкия център, Dada Cultural Bar и Експо Баня София. Той се организира с подкрепата на фондация „Кино Изток”, Американското посолство в София, Чешкия център в София, Институт Сервантес - София, Полския център в София и Посолството на Кралство Дания.

Какви са целите на фестивала, успяват ли дискусиите да отговорят на въпросите, които поставят филмите, кои са основните заглавия? Чуйте организатора на фестивала Здравко Григоров.

Вижте програмата на фестивала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!