Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпилотни самолети и робот на армията са изпратени да търсят оцелели в района на цеха за боеприпаси край Горни Лом

Снимка: БГНЕС
Формирования на Българската армия, специализирани за действия при кризи, са изпратени на мястото на експлозията в района на цеха за боеприпаси край видинското село Горни Лом, каза за Радио София началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. Използват се и безпилотни летателни апарати, оборудвани с термовизионни и видеокамери, които да търсят в реално време признаци за движение. Освен това армията предоставя специализиран робот за наблюдение и действие при нужда със съответния екипаж. Изпратен е и брониран автомобил на Военна полиция, който има възможности за акция при тежки условия. Техниката и екипажите са изпратени снощи и са били към 2:00 часа през нощта на мястото на трагедията.

Преди 9:00 часа тази сутрин един от безпилотните самолети е извършил разузнавателен полет над района и е подал данни на оперативния щаб. Има готовност и за втори полет за детайлизиране на условията, добави вицеадмирал Николов. Стига да няма реална опасност за операторите, може да бъде изпратен на разузнаване и роботът. За съжаление няма никакви признаци на живот.

Адмирал Николов информира, че фирмата е имала договор с Българската армия за утилизация на противотанкови мини, който обаче е изтекъл през март тази година.

Чуйте какво каза началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Няма признаци на живот на мястото на взрива край с. Горни Лом

Експлозията, която избухна в цеха за боеприпаси край видинското село Горни Лом, е взела човешки жертви. По неофициални данни са загинали между 10 и 15 души, които в момента на взрива са били в помещението. Към настоящия момент няма информация..

публикувано на 02.10.14 в 07:50