Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Oтбелязваме 1000 години от смъртта на цар Самуил

София ще бъде домакин на основните събития в Националната програма за отбелязването на 1000 години от смъртта на цар Самуил (997-1014 г.). Кампанията е организирана от Националния комитет под ръководството на министър-председателя проф. Георги Близнашки. От 10:00 ч., в Големия салон на БАН, премиерът ще приветства участниците в тридневната Международна научна конференция на тема „Европейският югоизток през втората половина на Х - началото на ХІ век. История и култура“, организирана от БАН.

В 11:30 часа, пред паметника на Незнайния войн ще бъде отслужена панихида от български и македонски духовници по случай годишнината. В ранния следобед слушателите, офицерите и академичният състав на Военната академия „Г.С. Раковски” ще поднесат цветя пред възпоменателната колона на Цар Самуил.

В 18:15 часа в патриаршеския катедралният храм „Свети Александър Невски“ патриарх Неофит ще се включи в Националната програма по повод отбелязването на 1000 години от смъртта на българския цар. По-рано, от 17.30 ч., пред старинния столичен храм "Св. София-Премъдрост Божия" ще бъде положен основен камък на паметника на цар Самуил, който предстои да бъде издигнат там. Водосветът ще отслужи протосингелът на Софийската митрополия отец Ангел Ангелов.  На освещаването и на молитвата ще присъстват президентът Росен Плевнелиев  и премиерът Георги Близнашки.

Държавният глава ще се поклони и ще положи венец пред тленните останки на цар Самуил в Музея на византийската култура в Солун. Там е изложена плащеницата на средновековния български владетел.

Чуйте още в репортажа на Яна Спиридонова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!