Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвят се документите за обезщетение на стопаните в Ловешко, чиито животни са умрели от "син език"

До момента 1150 животни са умрели от болестта „син език“ в Ловешка област. От Агенцията по безопасност на храните вече са започнали обработката на документите за обезщетение на стопаните.

67 населени места в Ловешка област са засегнати от болестта. В 48 от тях вече са обявени огнища на заразата, а за други 15 са изготвени протоколите и също ще бъдат обявени огнища на „син език“.

Досега от Областната служба на Агенцията по безопасност на храните в Ловеч са взели 294 кръвни проби, съобщи директорът й Ивайло Йотов. Той допълни, че 95% от получените резултати от обработените изследвания са положителни.

Според Йотов предприетите мерки с пръскане на засегнатите стада и райони не са достатъчни, за да се спре разпространението на заразата:

Всеки препарат, който бъде използван, е с определен лимит на действие. Единствено само студеното време и снегът биха ни помогнали.

До този момент от Агенцията по безопасност на храните в Ловеч са обработили документите на 121 от засегнатите животновъди за изплащане на обезщетения.

Много е трудно да се каже каква е бройката на фермерите, но няма да бъде никак малка. Всички, които представят необходимите документи, ще им ги подготвим, заяви Йотов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!