Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богородичният манастир във Велико Търново е изграден на мястото на древна сграда

Снимка: Катя Чорова

Богородичният манастир от 13-ти век във Велико Търново, открит миналия месец, е бил изграден на мястото на древна сграда, която вероятно е имала култово предназначение. Това показват продължаващите разкопки на средновековния обект, ръководени от археолога от Великотърновския музей професор Хитко Вачев:

Установява се, че манастирът не е изграден на празно място. Всъщност той наследява една явно древна традиция, може би от времето на траките, тъй като има и отделни фрагменти тракийска керамика и бяха разкрити част от основите на една постройка, която е изградена в 5 век. Nяма да се изненадам ако под основите на средновековната църква се натъкnem на ранновизантийска базилика. Откриват се много архитектурни детайли, които сочат, че на това място е издигната наистина в рамките на късната античност вероятно постройка с култово предназначение.

За  продължаване на  проучванията на този средновековен манастир, за консервация и защитно покритие на находките, правителството отпусна тази седмица трийсет хиляди лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!