Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към Русия – като към всяка ситуация с морална дилема

Деян Кюранов - Център за либерални стратегии

Непремерените думи на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин оттекнаха със силата на скандал, какъвто дипломацията може да омаловажи много трудно в условията на усложнените през последните години българо-руски отношения. 

 Изказването, че Русия е предадена от страна на българската държава за това, че Правителството смята да замени остарелите руски бойни самолети със западни, предизвика тревога във властта, която бе събрана по спешност. Реакцията на политиците не потуши напрежението, а само го направи по-видимо, пренасяйки го от  неангажиращата туитър-територия – на тази – на дипломацията. Преекспониран проблем или опит за недопустимо вмешателство във вътрешните работи на България.  Разговаряме с Деян Кюранов – Център за либерални стратегии.

Деян Кюранов: Проблемът с Русия е в нас. Много отдавна сме си объркали нещата.  Смесваме абсолютно морално задължителната благодарност към Русия за Освобождението на България с всичко останало.

 Докато ценим Българската държава като самостоятелна държава, наше морално задължение е да бъдем благодарни на Русия. Никакви задължения нямаме обаче оттам нататък. Ако руснаците ни карат да правим неща, които не са добри за нас, няма да ги правим, заяви политологът Деян Кюранов. Според него  проблемът не е в това, дали ще изберем  да сме с Русия, със Запада, с Китай, или с когото и да е, а проблемът е именно в нашето отношение ни към Русия, заради смесването на моралното с останалите светски банални неща като военни доктрини,  икономически и военни отношения. От Русия трябва да вземем онова, което ни върши работа, а не това, което ни натрапват. Друго ние не дължим на Русия. Въпросът обаче за това остава нерешен  от 70-те години досега, заяви Кюранов.

Съмнявам се, че Москва добре разбира какво е съществено за нея, подчерта в отговор на въпрос не е ли  реакцията на Дмитрий Рогозин опит за оказване на натиск върху  сформиращата се власт у нас. Интересите на  Русия се свеждат до нея самата и нейната експанзия. В момента Русия провежда силова политика, това е просто нещо, защото  натискаш, докато поддаде. Ако срещнеш отпор, се връщаш обратно. Политиката на Русия е такава – навсякъде с натиск и където поддаде, заяви Кюранов.

 Той бе категоричен, че не трябва  да се поддаваме от страх, маскиран с някакви  исторически благодарности, ако интересите ни не съответстват на руската политика.  Кюранов призова да престанем  обаче да следим прекалено внимателно всичко идващо от Русия и да мислим прекалено невнимателно за отговора си. Трябва и двете неща да се променят – да не севслюшваме до степен, която издава провинциализъм и комплекси, а ние да правим политика по отношение на Русия, различавайки морално от политическо, от културно, от икономическо, заяви още политологът Деян Кюранов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35