Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пъстроцветната България” – акцент на фестивала „Европейски културни дни” във Франкфурт

| обновено на 14.10.14 в 14:51 БНР Новини
Снимка: www.ecb.europa.eu
От 15 октомври до 12 декември тази година във Франкфурт, Германия, ще се състоят станалите традиционни „Европейски културни дни”. Тазгодишното издание е посветено на националната ни култура и е под надслов „Пъстроцветната България”. За концерта, с който тържествено ще бъде открит фестивалът, се готви екипът на музикална агенция „Кантус Фирмус”. Нейният изпълнителен директор Васил Димитров разказва за събитието:

Това са празници, които Европейската централна банка организира от 2003 г. Идеята е на всяко издание да се сложи акцент върху културното присъствие на една от страните-членки на Европейския съюз. Тази година във фокуса е България, затова е в сътрудничество с Българската народна банка. За „Кантус Фирмус” и за Класик ФМ оркестър тази покана идва като оценка за работата ни. Чест е, че ние организираме четири от събитията, които ще се състоят във фестивала. Програмата за откриването е подбрана така, че да представи най-добре българската музикална култура.

Дълъг е бил периодът на подготовка: от май 2013 г. досега. Афишът вече е готов, както и най-дребните подробности около пътуването на 83-мата участници в първия концерт. Той ще бъде под палката на Григор Паликаров.

Смятам, че с общи усилия стигнахме до една добре балансирана програма, която ще звучи в голямата зала на „Alte Oper” във Франкфурт – споделя диригентът. - Това е място, на което съм имал щастието да дирижирам няколко пъти. Атмосферата е невероятна, очаквам салонът да се напълни с 3 000 души, какъвто е и капацитетът му и нашето участие да се превърне в знаменито събитие. Наред с Българска рапсодия „Вардар” от Панчо Владигеров, избрахме да представим пред немската публика и неговия Трети клавирен концерт. Прекрасният пианист Людмил Ангелов го е интерпретирал многократно, с различни оркестри и диригенти, а сега за първи път ще го изпълним заедно. Естествено за нас бе да включим и популярната „Ръченица” из „Тракийски танци” на Петко Стайнов. Вторият ни солист, мецосопраното Надя Кръстева, сама избра да изпълни Ария на Евросина от „Момчил” на Любомир Пипков, друг български колос. Наред с това сме подготвили и арии от оперите „Андре Шение”, „Адриана Лекуврьор”, „Кармен” и оперетата „Прилепът”. На 18 октомври ще се състои вторият концерт. Известно е, че аз обичам да работя с млади таланти. С Елин Колев (цигулка) и пианистката Виктория Василенко сме се срещали неведнъж. С идеята, че ще бъдем на сцената с камерен оркестър, избрахме Бах, Концерт в ре минор, заедно с две от „Годишните времена” на Вивалди. Ще има и българско произведение – „Жътва” и „Танц” от „Миниатюри за струнен оркестър” – известната творба на Марин Големинов. Смятам, че когато се представя българската култура, това трябва да се направи с доказани шедьоври. Надявам се програмата ни да е силна и въздействаща за публиката.

Концертите ще бъдат записани и излъчени по Немския културен радиоканал за провинция Хесен – hr2. От „Кантус Фирмус” подготвят и два джаз концерта, които ще се състоят на 27 и 28 ноември тази година с участието на "Ангел Заберски трио", Васил Петров и Български брас квинтет. В програмата на „Европейски културни дни” във Франкфурт са включени и изяви на Детския хор на Българското национално радио, Столичния куклен театър, формация „Драгостин Фолк Национал” с диригент Стефан Драгостинов. Ще се проведе и лекция за тракийската цивилизация. Д-р Тодор Чобанов от Столична община обяви, че имат готовност да изпратят във Франкфурт фотоси и реплики за изложба, посветена на тракийското наследство. Пъстрата фестивална програма ще завърши с изпълнение на трупата на Нешка Робева – спектакъла „Мистерията Еньовден”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!