Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Архив
Поне един път в седмицата учениците да учат уроците си извън училището - това предложение е записано в документ, изработен от учени от БАН, индустриалци, експерти и политици. Причината - интересът на децата към образованието непрекъснато намалява. Затова уроците могат да се изнасят във фирми, музеи, научни институти, открити пространства, пише Труд.

Само за три седмици от 1 октомври досега краставиците поскъпнаха с над 21% на едро. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Сериозно увеличение има също така и при чушките и доматите, където ръстът е над 10 на сто, съобщава в друга статия Труд.

Българският лекарски съюз организира благотворителна кампания в подкрепа на болните българчета. Стартът на инициативата за попълване на Фонда за лечение в чужбина ще бъде даден днес, съобщава Преса в статия под заглавие "Пълнят с SMS-и Фонда за лечение на деца".

Деветдесет и пет процента от българите с остеопороза не се лекуват заради липсата на достатъчно средства, пише Монитор, като цитира ендокринолога доцент Пламен Попиванов от Александровска болница. По думите му страната ни е единствена в Европейския съюз, в която реимбурсирането на медикаментите за лечението на остеопорозата е само 25% В останалите държави членки се поемат минимум 50 на сто.

КАТ ще се допита до шофьорите къде да има радари, информира Стандарт. По електронната поще те ще дават предложения на кои места по магистралите и шосетата да бъдат следени за превишена скорост. Идеята е част от мерките на Пътна полиция да се пребори с нарушителите, обяснява изданието.

КАТ тръгва по петите на шофьори, за да ги принуди да си платят глоби за нарушения, извършени преди повече от две години. В края на юли миналата година изтече договорът с Български пощи за изпращане на глоби от електронни фишове и призовки по домовете на хората. Оттогава районните инспектори събираха фишовете и ги разнасяха по домовете. Сега отново фирма се занимава с връчването, но са останали още към 80 хиляди фиша, посочва Телеграф.

Обекти от национално значение като автомагистрали, електропроводи и газопроводи ще се изграждат по улеснени процедури, предвиждат промени в законите за държавната и общинската собственост, публикувани от правителството за обсъждане. Според проекта жалбите в съда от собственици на имоти по трасетата вече няма да блокират строителството, отбелязва в друга статия Преса.

Само през септември тази година в България са влезли толкова бежанци, колкото за цялата 2012 година, пише 24 часа като се позовава на данни на Агенцията за бежанците. Бежанската вълна се засилва от юли. Оттогава у нас успяват да влязат и да поискат статут над хиляда души месечно, докато в началото на годината са били между 300 и 500.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!