Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба "Титани на българския дух", посветена на 1-ви ноември, откриват в Ловеч

Снимка: БГНЕС

В Ловешката регионална библиотека ще бъде открита изложба "Титани на българския дух", посветена на 1-ви ноември, Деня на народните будители.

Експозицията представя част от народните будители и тяхната заслуга за развитието на българската просвета. Посетителите ще видят писмото, с което през 1922 година Стоян Омарчевски, като министър на просвещението, предлага на  Министерския съвет датата 1-ви ноември да бъде обявена за Ден на народните будители.

В изложбата ще бъде показано и пано с хронологията на честването на празника. Ще бъдат представени още Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Софроний Врачански и първата му книга на новобългарски език "Неделник", братята Евлоги и Христо  Георгиеви, Петър Берон и "Рибния буквар", който е създаден преди 190 години. Ще бъде представен и първият български енциклопедист Лука Касъров, автор на първия у нас Енциклопедичен речник, създаден през 1899 година, чийто оригинал се съхранява в Ловешката библиотека.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 3-ти ноември. На 25-и октомври започва и състезание-игра: "Вам, будители народни!", което ще бъде от три кръга.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!