Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторите искат правителство с ГЕРБ и ПФ

| обновено на 28.10.14 в 14:05
Снимка: БГНЕС


Реформаторският блок смята, че трябва да бъде съставено правителство с участието и на Патриотичния фронт, обяви съпредседателят на парламентарната група на Блока Радан Кънев
На първо място,   Реформаторският блок поддържа усилието за формиране на мнозинство и управление в трипартиен формат ГЕРБ, РБ и ПФ.
На второ място, смятаме, че днешната среща между седем партии може да има само консултативен характер и на такива срещи съгласие за мнозинство между три партии не може да се постигне. 
На трето място за постигане на такова мнозинство, нашата преценка е, че са необходими срещи, както с ГЕРБ, така и с ПФ.
И на четвърто място на база на разговорите, проведени още преди вчерашния ден и откриването на работата на 43-тото Народно събрание, ние смятаме за уместно бързото провеждане на трипартийна среща между формациите, които могат да съставят това мнозинство.
Реформаторският блок договаря подкрепата си за правителство начело с ГЕРБ, посочи също Кънев, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви по-рано, че единственият вариант е съставяне на правителство на малцинството между двете политически сили: 
В този парламент няма подкрепа, която се подразбира. Ние искаме подкрепа, която се договаря, точно ще цитирам една много находчива и добра фраза на ГЕРБ, то е на принципа на споделената отговорност.
Кънев обясни и защо е гласувал "въздържал се" при избора на Цецка Цачева за председател на 43-тото Народно събрание: 
Не виждам нищо драматично в това един или повече от един народни представители да гласуват "въздържали се". В рамките на гласуването по съвест и на свободния мандат това е напълно нормално поведение. Излишно е да се търсят някакви специални политически знаци, свързани с лидерската им позиция в ДСБ или съпредседателството на групата на Реформаторския блок. Това е изцяло лично решение в рамките на наличния мандат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ГЕРБ даде "зелена светлина" за споразумение с реформаторите

Изпълнителната комисия на ГЕРБ одобри възможността за подписване на споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок. Даден е мандат на Менда Стоянова, Румяна Бъчварова и Томислав Дончев да подготвят проект за споразумение, включващо обща програма,..

публикувано на 28.10.14 в 14:14

Бойко Борисов: Единствената възможна формула е коалиция на малцинството между ГЕРБ и РБ

От проведените разговори за мен стана ясно че единствената възможна формула е да се направи коалиция на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата на лидерите в Народното събрание. Всички..

публикувано на 28.10.14 в 12:20
Валери Симеонов

Валери Симеонов: Не става въпрос за тройна коалиция, а за подкрепа на програма

Никога не сме се натискали за тройна коалиция, никога не е ставало въпрос за такава. Винаги сме говорили за подкрепа на програма, като ние ще се стремим в нея да има голямо участие на наши приоритети и ако постигнем споразумение, ще подкрепяме..

публикувано на 28.10.14 в 14:09