Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС иска да бъде основната червена нишка

доц. Анна Кръстева НБУ
Снимка: БГНЕС

Живеем  във време на преминаване от един парадокс в друг. Не се вписваме в политическата  нормалност, защото всички партии сега се  дърпат от съставяне на Правителство, но никой няма готовност за избори. 

 Това заяви пред Радио Пловдив  политологът от НБУ доц Анна Кръстева.  Според нея обаче резила, който ни показват с тази управленска и политическа безплодност партиите, ще донесе много негативи. Партиите са с изчерпан  ресурс и влизат в управлението, за да акумулират  нов според доц. Кръстева.  Вариантът избори обаче е напълно изключен.

Партията, която най-ясно мисли в термините на избори, както винаги е ДПС и даденият толеранс от 300 дни подкрепа на Правителството, каквото и да е то, беше ясно калкулираното  време до местния вот.   Тази подкрепа би трябвало да има някаква обратна връзка под формата на фондове на местно ниво. С други думи, в мига, в който спечелиш парламентарните избори, вече имаш стратегия за местните. Никой друг няма тази сила на местните структури, която имат ГЕРБ и ДПС, коментира доц Кръстева.

Според нея парадоксът е в това, че независимо от ясната аритметика за спечелване на следващите избори,  при неудовлетворителното представяне на всички партии, с изключение на ДПС, дългите и мъчителни преговори доведоха до това, което всъщност иска  ДПС – да стане основната червена нишка.  Парадоксът на вчерашната позиция на РБ, че ще влязат  в коалиция, само ако в нея е и Патриотичният фронт, триумфално връчва  бъдещото управление на ДПС. Това обрича и ГЕРБ на самостоятелно Правителство, което може да оцелее само с подкрепата на ДПС .

 Има логики и партии, които са се декларирали с ярка европейска идентичност. Не можеш да кажеш, че си носител на европейската идея в България /същността на РБ/ и в същото време не само да не спазваш, а и да вървиш против европейските логики, коментира доц. Кръстева.  Тя подчерта, че Европейският парламент, който лятото формирахме, има ясна политическа конфигурация - разделението на две, но не „ляво”-„дясно”, а голямо сближаване на партиите – център, ляво и дясно спрямо другия фронт, който е мощната вълна на национализма, популизма, екстремизма. Не може партията, която е най-ярък носител на европейската идея, да нарушава категорично тази логика, като заявява, че ще влезе в управлението, само ако партията, която се изключва от тази европейска умереност, бъде задължителен партньор., заяви Кръстева.  

ГЕРБ има много по-националистическа нишка, много по-близък е като платформа до ПФ. Европейски мислещите българи отдавна сме установили, че независимо как се казват такива партии – „Атака” или Патриотичен фронт, не само са против Европа, но и против разумния дневен ред на страната.  Нима най-важният проблем, който България трябва да реши при дупка от 4 милиарда само в една банка, без приет бюджет и преди драматична зима, въпросът, който трябва да решава, е  Турция в ЕС или – не?!

Някои лидери в РБ усещат посещението на председателя на ЕНП като натиск и принуда. То обаче трябва да се чете като подадена ръка в тъмното, която ти показва пътя. РБ има вид на загубен в интензивното политическо време, което сега тече. Обратно, в тези преговори ГЕРБ категорично израства, като огромният недостатък на Борисов /смяна на мнението/ се превръща в негова привилегия, разчетена като гъвкавост.  Партиите като Патриотичен фронт, АТАКА нямат друг дискурс, освен дискурса на заканата.  Това са антисистемни партии, партии, които внасят хаос и взривяват нормалността в една държава, заяви доц. Кръстева. .

Според нея  нормалните десни партии нямат нищо общо с екстремните.  А това, от което имаме нужда неистово, е нормална дясна политика. Лявото така драматично се сгромоляса, че сега ни е необходима политика, подкрепяща решения като тези за бюджета, дефицита, КТБ и т.н.  Като шанс за страната ни  доц. Кръстева  коментира възможността за дясно  управление с разумни политици и опозиция.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55