Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 1 млн. лева трябват за почистване на бетонирания ръкав на р.Тунджа в Ямбол

Снимка: http://yambolnews.net

Близо 1 милион лева са необходими за почистването на бетонирания ръкав на река Тунджа. След обилните валежи през последните дни няма опасност от наводнения в района на Ямбол. 

Между 60 и 80 литра на квадратен метър са паднали през последните дни в Ямболско. Нивото на река Тунджа край Ямбол и Елхово е повишено, но няма сигнали за наводнени жилищни сгради и стопански постройки. След направеното преди година прочистване на коритото на Тунджа и укрепването на дигите Ямбол не е заплашен от наводнения, заяви кметът на Ямбол Георги Славов.

С така прочистеното корито, основното, би трябвало да има повсеместен потоп, за да бъде залят Ямбол. Тези бедствия, които се струпаха през тази година, за мен не са случайни - може би сме наказвани заради нашето безхаберие към природата.

Остава непочистен обаче циментираният ръкав на реката, който заобикаля градския парк и минава през една трета от града. Повече от 10 години в него растат дървета, храсти и тръстика. За неговото основно почистване, както и за извозването на тинята и наносите, са необходими близо 1 млн. лева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!