Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Демонстрация пред президентството в подкрепа на самозапалилата се Лидия Петрова

| обновено на 04.11.14 в 12:14
Демонстрация в подкрепа на запалилата се фотографка Лидия Петрова ще се проведе тази вечер пред президентството. Проявата се организира в социалните мрежи и е под надслов "Не на отчаянието".

Събитието е планирано за 19 часа при фонтаните на президентството. Гражданите ще запалят по свещ на мястото, където вчера жената се запали.

В същото време полицията в София продължава да работи по изясняване мотивите на Лидия Петрова. Към момента е установено, че преди време тя е била лекувана от психично разстройство. Вече е ясно, че жената е действала сама, без помагачи.

Източници от полицията обясниха пред "Хоризонт", че фотографката е дошла пеш до мястото, сама се е заляла с бензин и запалила.

Към 11 часа двама души мъж и жена, отидоха пред президентството и запалиха свещички пред фонтана, като подкрепа за жената, която се самозапали вчера и се бори за живота си.

Състоянието на жената остава критично. Екипът на проф. Огнян Хаджийски продължава да се бори за живота й. Жената беше откарана в "Пирогов" с 90% изгаряне по цялото тяло и главата, в това число и на дихателните пътища.

Основната версия на майката на Лидия е, че дъщеря й не е способна да се запали и че не го е е направила сама. Майката Снежана Петрова беше в болница "Пирогов" при дъщеря си.

Това е дъщеря ми... не е способна, не го е направила, не се е самозапалила, не е психично болна, образована е. Какво да кажа в такъв момент? Видях един изгорял труп. Шансът е нулев. Не го е направила сама. Защо младите хора така си отиват? Работила е във вестник "Труд", при Ани Заркова е била фоторепортер. Тя беше ангажирана, имаше работа. Тя е завършила учителския колеж, след това завърши рехабилитация. Като студентка започна с фотография да се занимава и това е работила.

Ето кои въпроси зададе съкрушената майка, на които тя няма отговор, като уточни, че дъщеря й е била притеснена последните години от атентата в Сарафово:

Къде й е раницата? Казват, всичко е изчезнало. Как може един човек за секунди, слизайки, не се знае от чия кола... тя няма контакти, не е излизала с никого. Принуда. Не може човек за секунди... тя не е способна да го извърши. Тя е много силен човек. Имаше напрежение. Беше притеснена, от две години, когато стана атентатът в Бургас.

На въпрос дали е лекувана за психична тревожност, майката отговори: Не, не, това е някаква измислица. Гледаше си детето. Не ме притеснявайте повече.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!