Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Преса" съобщава, че парите за министерствата ще бъдат намалени. От свои източници вестникът е научил, че новият министър на финансите Владислав Горанов подготвя нова актуализация на бюджета, различна от направената от служебния кобинет. В нея е предвидено сериозно орязване на парите за издръжка на министерствата.

"24 часа" съобщава със заглавието си на първа страница "Министрите сами си избират заместници", след като бойко Борисов им дал свобода. Според вестника реформаторите искали да имат хора навсякъде. 

"Труд" информира от първа страница: "Съкращават срока за обезщетения за имоти". Става дума за намерение на парламента, което предвижда един месец, вместо три да има собственикът на имот, за да си потърси дължимото или да представи документ за собственост в случай на отчуждаване в полза на държавата или общината. Изданието съобщава и че у нас ще се представят, на 15 и 16 ноември, 20-те най-добри училища с пансиони във Великобритания, Швейцария, Испания и други европейски държави.

Сред многото заглавия на първа страница на "Телеграф" е и тревожната статистика, че два милиона българи страдат от някакво мозъчно заболяване. Друго заглавие, но позитивно - "Бивш затворник върна изгубена чанта с пари". Валентин, който бил 20 години затворник заради магистрални грабежи и обири, намерил в заведението си чанта с пари, кредитни карти и документи и издирил собственика им. Той отказал дори почерпка, разказва притежателят на намерената чанта.

"Монитор" предупреждава за фалшиви текстови съобщения, които могат да натоварят сметката за мобилен телефон с по 10 лева на минута. Телефонните измамници вече са и в социалната мрежа "Фейсбук", пише още на втора и трета страница. Вестникът цитира информация на свои източници, че сред предложенията за новия плавилник на Народното събрание е да има публичен регистър за подаръците, които депутатите ще получават, както и мерки срещу спекулирането с кворума в пленарната зала.

За друго намерение на новите управляващи информира от първа страница "Стандарт". Един от първите закони, които МВР ще внесе в парламента, е за движение по пътищата, в който ще бъдат заложени задължителни часове за обучение в събота и неделя за провинилите се шофьори. Изданието препечатва интервю на световноизвестния писател Стивън Кинг за списание "Ролинг стоун", в което той изповядва "кокаинът ме съсипа".  "Злото е вътре в нас....То е в самите хора. И докато не осъзнаем това, рано или късно, просто ще продължаваме да убиваме", казва още Стивън Кинг.

Актьорът Стефан Мавродиев, който ще чества 70 години след месец, споделя в интервю за вестник "Преса", цитирам, "Интелектуалците никога никъде не са били силни.....В края на краищата интелектът се оказва в немилост." Британска организация за защита на животните събра 50 хиляди паунда, за да спаси двамата останали мечоци в резервата "Кормисош" край Велинград. Живеещите там мечки обитаваха тесни бетонни клетки и гладуваха. Те бяха последователно изведени, а мечоците Милчо и Гошо, останали последни, ще живеят на свобода в горите на Югоизточна Англия.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!