Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Оланд откри международен мемориал на загиналите воини в Първата световна война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С поредица от церемонии днес във Франция беше отбелязана годишнината от края на Първата световна война. Френският президент Франсоа Оланд откри международен мемориал на загиналите воини от двете противникови страни. Оланд заяви, че на европейците са им били нужни две войни, за да осъзнаят, че имат нужда от Европа, каквато е тя днес.

Първата световна война преобрази всичките ни общества. Сега не само почитаме загиналите, но и си припомняме как тя е обединила хората, припомняме си нашия дълг за мир, за човешки права, за демокрация.

Като венец на честванията за 100-годишнината от началото на кръвопролитното събитие в департамента Пат Кале беше открит Международен мемориал на всички загинали воини, разположен на мястото на най-тежките сражения и в близост до военната костница "Нотр Дам до Лорет". Той представлява огромен пръстен, символ на посмъртното братство, а върху стоманените плочи са изписани близо 580 хиляди имена на убитите от двата противникови лагера от различни националности и религии.

Преди обед президентът се поклони пред Паметника на незнайния воин в Париж, почитайки паметта на всички паднали за Франция, включително в днешните световни конфликти. Амбициозните чествания, с цел да запазят жива паметта за следващите поколения, не заличиха недоволството от президента Оланд напоследък. Следобед самолет, развяващ призив за оставката му, прелетя над новия мемориал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!