Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манюел Валс: Франция няма да допусне диктат отвън

| обновено на 15.11.14 в 12:26
Манюел Валс
Снимка: ЕПА/БГНЕС
"Франция няма да допусне да й диктуват отвън", заяви френският премиер Манюел Валс по повод вчерашното съобщение на Риа Новости, че Русия дава двуседмичен срок за доставката на поръчания военен кораб "Мистрал".

"Франция спазва ангажиментите си, но тя е страна с тежест в международната общност, която изисква мир в Украйна. И която взима своите решения суверенно, без някой да й диктува поведението отвън", това отсече пред медиите френският премиер по повод натиска на Русия за изпълнение до две седмици на сделката за хеликоптероносача "Мистрал", замразена заради конфликта в Украйна.

"Вие знаете френската позиция за "Мистрал". Днес не са изпълнени условията за доставка на Русия", каза премиерът. Той напомни, че темата за постигане на мир в Украйна е на дневен ред на започналата среща на Г20 в Бризбейн, на която френският президент Франсоа Оланд ще разговаря лично с руския си колега Владимир Путин. "За съжаление сме далеч (от мира)... Всеки ден в Украйна, в Донецк загиват хора", отбеляза Валс.

Темата за сделката с военните кораби обаче няма да бъде обсъдена на срещата. "Заплахата на Русия има достоверността на анонимен източник", заяви вчера френски дипломат, цитиран от медиите. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!