Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Ловешка област се бави се сеитбата на пролетни култури

В Ловешка област е прибрана реколтата от 55 на сто от засетите площи с царевица. Заради неподходящите атмосферни условия в региона се бави и сеитбата на пролетните култури.

Реколтата от царевица в Ловешка област тази година е по-добра, но до този момент е прибрана продукцията от 67 500 декара от засетите 123 хиляди. Средният добив е 707 килограма от декар при 619 килограма миналата година. Най-високи са добивите в община Тетевен - 850 килограма от декар, а най-ниски в община Троян - едва 500 килограма от декар. Добри добиви отчитат и в Ловешко и Луковитско - между 730 и 750 килограма от декар, съобщи директорът на областната дирекция „Земеделие“ в Ловеч Тони Паричев.

Царевицата понякога сме я прибирали и през декември. Предполагам ще дойде период от време, когато ще може да се влезе и да се жъне. Паричев допълни, че в областта вече е приключило на 100 процента прибирането на слънчогледа. Продукцията е близо 32 хиляди тона, при среден добив от 254 килограма. Най- добра е реколтата в Тетевенско и Ловешко. В региона е извършена предсеитбена подготовка на близо 265 хиляди декара. С пшеница са засети малко над 152 хиляди декара, с ечемик 30 хиляди, а с маслодайна рапица 35 хиляди декара.

Остават още около 50 хиляди декара, но времето в момента не е подходящо за сеитба. Предполагам, че земеделските производители ще успеят да засеят навреме. Хубаво беше всичко вече да е приключило, но забавянето е заради неподходящите атмосферни условия, поясни Паричев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!