Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индивидуален пакет в доболничната помощ = баланс в системата

Въвеждането на индивидуален пакет в извънболничната помощ ще доведе до баланс в системата. Това заяви доктор Георги Цигаровски, заместник-председател на Лекарския съюз в Пловдив по повод предложението на новия здравен министър Петър Москов.

Идеята е всеки пациент да разполага с индивидуален пакет за доболнична помощ, в който има определено количество изследвания, прегледи при специалисти и всеки чрез електронните си здравни карти ще носи тези права в ръцете си, а личният лекар само ще определя необходимостта от това дали да се ползват, или не. По този начин ще се предотврати съществуващата в момента несправедливост, която се създава при изчерпване на направленията, коментира доктор Цигаровски.

"Здравната система у нас е недофинансирана. Като сравняваме с другите държави – около два пъти. Не говоря за абсолютна стойност. Няма да се сравняваме с германците, които плащат от 200 – 300 до 900 евро на месец.Говорим за процентно съотношение. При нас се отделя под под 4 % от брутния вътрешен продукт, в Европа се движи между 8 и 12. Повтарям – между 8 и 12! Два до три пъти повече, говорим само за процентно съотношение. А иначе нещата са едни и същи от 15 г.", заяви доктор Цигаровски.

Трябва да се наблегне и на профилактиката в доболничната помощ, което ще спести значителен финансов ресурс на системата. Заместник-председателят на РК на ЛС в Пловдив смята, че не трябва да отпада забраната за тютюнопушене на обществени места. Хората трябва да бъдат информирани за вредите от този вреден навик, коментира доктор Цигаровски.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49

Сушата и жегата са причината за пресъхването на яз. "Пясъчник"

Масовото измиране на риба в яз. "Пясъчник" и ниското ниво на водата коментира в предаването "Точно днес" директорът на Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" Васил Узунов. "Пясъчник" пресъхва, умира риба. Има ли риск и за поливния сезон? По време на срещата при областния управител преди дни той уточни, че обемът на водата е 2,5 пъти..

публикувано на 25.07.24 в 10:20