Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Кънев: Реформаторският блок е несъмнено успешен политически проект

Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок е несъмнено успешен политически проект, но и голямо разочарование.Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в отчетния си доклад пред 13-то Национално събрание на партията. Затова, според него, е нужна консолидация и силно лидерство.

Радан Кънев каза, че разочарованието идвало от факта, че доверието между партиите в блока не е нарснало: Скандалите следваха един след друг. Лидерите често пъти говорехме не само на различен език, но и направо различни политически послания.

По-опасно според Кънев било, че в този си нестроен вид Реформаторският блок не може да отговори на очакванията на гражданите и затова, според него, е нужда консолидация и силно лидерство. Единството на блока трябва да стане преди местните избори догодина, категоричен е Кънев: Трябва да имаме силна и единна парламентарна група, консолидирано и единно присъствие в Министерския съвет, министерствата и областните управи, обща организационна структура на районно и общинско ниво, която да предложи най-силните кандидати на изборите догодина. За да постигнем това ни е нужна единна национална структура, способна да взема и да отстоява бързо и непоколебимо общи политически решения и да формира обща политическа воля. В тази задача изоставаме много опасно.

Според лидера на ДСБ има три пътя за консолидация. Първият е ускореното създаване на единна политическа партия. Втората възможност е създаване на стегната политическа формация с общ Национален и Изпълнителен съвет и политическо лидерство. Третата опция, според лидера на ДСБ, е нова политическа партия, обединяваща около себе си старите формации, като в същото време се запази тяхната самостоятелност, но имат обща политика, водещи лица и послания: По всеки един от тези пътища могат да тръгнат както всичките пет партии от съюза, така и само част от тях, които са готови. Но моят призив е да не избързваме, да дадем на партньорите си време да се подготвят и на всички ни време да оценим допуснатите грешки и да се опитаме да ги поправим.

По отношение на участието на Реформаторския блок в изпълнителната власт Радан Кънев постави акцент върху факта, че на реформаторите са дадени най-важните и тежки сектори. Отказът от промени лидерът на ДСБ определи като лукс, който България повече не може да си позволи. 

Макар и да беше обещал да присъства на форума, бившият лидер на ДСБ Иван Костов не дойде и написа във Фейсбук, че е решил да не участва повече в национални съвети на партията. Това е последното доказателство, което мога да дам, че съм вън от политиката и не въздействам на решенията на ръководството. По думите на Костов ДСБ е опряло на границата на саморазрушаването си, за да има Граждански съвет, Реформаторски блок и втори кабинет на Борисов. Надявам се резултатите да оправдаят залога и поетия риск, казва още Костов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!